a

Pakograf

Najslađi hobi: Sukrologija – sakupljanje kesica šećera

Svi smo ponekad nešto sakupljali: salvete, poštanske marke, značke, kutije stranih cigareta, mirišljave i sličice fudbalera, postere. Ako ste sa ovim hobijem prestali negde u tinejdžerskim danima ali ste sačuvali kutije sa ovim neprocenjivim blagom, onda su vam to danas veoma drage uspomene. I ne samo to, neke od ovih stvari mogu da budu dragoceni kolekcionarski primerci. A da li ste znali da postoje i hobisti koji skupljaju reklamna pakovanja šećera iz kafića, restorana i aviona širom sveta? I ne samo da postoje, već se njihov hobi naziva kao neka vrsta nauke – sukrologija. Želite li da saznate još o ovom neverovatnom hobiju? Odlično. Krenimo od početka.

Ko je i kada izmislio pakovanje šećera u kesicama za kafiće?

Prvo pakovanje šećera u kesicama izmislio je Bendžamin Ajzenštad (Benjamin Eisenstadt, 1906-1996), rođeni Njujorčanin. Studirao je pravo na Bruklinskom koledžu, a zatim otvorio kafeteriju u Bruklinu. Nakon Drugog svetskog rata kafeterija je prestala sa radom, a umesto nje Ajzenštad je otvorio malu fabriku za proizvodnju kesica za čaj. Međutim, ni ovaj posao baš nije išao uzlaznom putanjom, sve dok jednog dana doručkujući sa svojom suprugom nije došao na ideju da napravi šećer u individualnim paketićima. Tada je to bila genijalna i praktična zamena plastičnim i staklenim dozerima za šećer.

 Ipak, i tu nije bilo ogromnog uspeha jer su velike kompanije, proizvođači šećera,  tu ideju odmah prekopirali. Tek 1957. Ajzenštad staje na svoje noge, i to iz pomoć potpuno inovativnog proizvoda – saharina, koji iako se koristio još od 19. veka kao jeftinija zamena za šećer, ovog puta izlazi na tržišta kao zaslađivač pogodan za dijete za mršavljenje. Ovakav, novi proizvod izlazi na tržište pod nazivom Sweet’n Low i do danas se proizvodi u 6 zemalja sveta a prodaje u 30.

Kakva pakovanje postoje i šta se sve u njih pakuje?

Danas se na prvom mestu pakuje beli kristal šećer, a za njim i smeđi šećer i razne vrste zaslađivača. Nezaobilazni su deo svih kafića, kafea, kafeterija, restorana, hotela, keteringa i avionskih obroka, i najčešće su to pakovanja sa sopstvenim logom ili veoma dekorativnom štampom živih boja, kao i sa obeležjima raznih događaja. Što se tiče oblika, postoje jastučasta, cigaret, sa tri i četiri vara i razni drugi, što možete pogledati i u našoj ponudi.

 Imajući u vidu sukrologiju kao hobi sa dosta članova, postoje i ograničene serije i kolekcionarski primerci širom sveta, koji imaju veliku vrednost. Takođe postoji i sakupljanje po temama, na primer sakupljanje kesica određenih avioprevoznika, hotela, lanaca brze hrane, zatim skupljanje samo vintidž pakovanja ili samo zaslađivača. Popularne teme su i znakovi zodijaka, cvetni motivi ili crtani junaci.  

Kolekcionari veoma vode računa o čuvanju svog blaga, pa svoje kesice najčešće čuvaju u dobro zatvorenim plastičnim ili metalnim kutijama, u specijalnim fasciklama ili albumima, a najveći naravno imaju i specijalne sobe za to. Svetski rekord u broju skupljenih kesica zabeležen je u maju 2013.godine i iznosi 14.502 paketića šećera ponosnog vlasnika, nemca Ralfa Šredera. Prethodni zabeležen rekord bio je 2012.godine, iznosi 9.596 kesica, a njihova vlasnica je amerikanka Kristen Denis.  

Sukrologija širom sveta

Postoje brojni klubovi i udruženja sukrologa širom sveta. Najveći i verovatno najpoznatiji klub nalazi se u Velikoj Britaniji a zatim i u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Americi i drugim zemljama. Članovi ovih klubova veoma se često okupljaju u svojim i drugim zemljama a najvažniji internacionalni događaj održava se u Italiji, tačnije u Bolonji , sa velikom posećenošću i sa 150 izlagača iz 14 različitih zemalja sveta. Ovde možete prodati svoje skupljene primerke, razmenjivati se ili kupiti paketiće šećera za svoju kolekciju.

Da li i vi želite da se vaš logo nađe na kesicama šećera?

Imate brend, imate ideju i logo i želite da se sve to nađe na kesicama šećera? Kontaktirajte nas i mi ćemo vas uputiti u sve tajne dobrog pakovanja. Kada kažemo dobrog, mislimo na pakovanje kvalitetne štampe, jakih varova i savremenog dizajna. Ko zna, možda baš vaš brend bude deo jedne sukrološke kolekcije.