Image Alt

Pakograf

Kuvano vino – priča o napitku koji miriše na praznike

Kuvano vino je napitak koji potiče još iz 2. veka, a izmislili su ga stari Grci i preuzeli Rimljani. Oni su prvi grejali vino i pili ga kao zaštitu protiv hladnoće tokom dugih zima. Kako su Rimljani tokom sledećeg veka osvajali Evropu, njihova ljubav prema kuvanom vinu širila se kroz njihovo carstvo i van njega, u zemlje sa kojima su oni trgovali. Popularnost kuvanog vina nastavila je da raste i tokom srednjeg veka, kada su Evropljani započeli tradiciju dodavanja začina u kuvano vino. Do ovog izuma su došli iz dva razloga: prvi, zato što su znali da začini imaju lekovita svojstva pa su se tako štitili od bolesti, i drugi zato što su ti začini činili loša vina mnogo ukusnijim i slađim.

Vremenom je popularnost ovog napitka u Evropi počela da jenjava, svuda osim u Švedskoj. U ovoj zemlji se ljubav prema kuvanom vinu ne samo zadržala, već i pojačala, pa su nastale dve omiljene varijante: Claret (vino, šećer, med i začini) i Lutendrank (vino, začini i mleko). Negde oko 1609. godine u knjigama recepata švedske kraljevine počinje da se pojavljuje i naziv Glögg, a 1800-ih godina nastaje i varijanta Cognacs-glögg.

Božić, vino i začini

Negde 1890 – ih godina kuvano vino opet dobija ogromnu popularnost i potražnju tokom božićnih i novogodišnjih praznika zahvaljujući veštim trgovcima vinom. Naime, svaki od njih imao je svoj jedinstveni recept za kuvano vino, kao i posebno dizajnirane boce, najčešće sa slikom Deda Mraza. Ova vina nosila su se, prodavala i poklanjala širom Evrope i tako postala jedna vrsta sinonima i asocijacije na sneg, praznike i slavlje.

Tokom nekoliko sledećih decenija, kuvano vino sa začinima postalo je globalni fenomen, kako su skoro sve zemlje počele da proizvode svoju sopstvenu varijantu. U kombinaciju ulaze crvena, crna i bela vina, sangrija, čak i vermut, a od začina podrazumevani cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila, pa sve do bibera,pimenta, đumbira, kardamoma i raznih vrsta svežeg, suvog i kandiranog voća.

 Kuvano vino širom sveta

Na našim prostorima, kuvano vino tradicionalno se konzumira za Badnje veče, Božić, slave i druge, najviše zimske svečanosti. Neretka slika tokom snežnih zimskih dana u kafićima je veselo društvo rumenih obraza sa čašom aromatičnog kuvanog vina sa začinom u rukama.

U južnom i jugoistočnom Brazilu, gde žive mnogi potomci evropskih doseljenika, kuvano vino naziva se vinho quente. Tradicionalno se pravi od crnog vina, štapića cimeta i karanfilića i deo je običaja pri proslavi praznika Festa Junina. U Bugarskoj se naziva греяно вино  i služi se sa crnim biberom i medom, a dodaje se i limun, pomorandža ili jabuka.

U Čileu, kuvano vino ima dva naziva. Na jugu se naziva candola, a na severu vino navega’o. Navega’o je topli napitak,spravljen od crnog vina, pomorandžine kore, štapića cimeta, karanfilića i šećera.

Kad je u pitanju Francuska, kuvano vino ili vin chaud je jedno od najdražih pića ljubitelja zimskih sportova i zimovanja na Alpima. U Mađarskoj forralt bor pravi se od posebnog vina Egri Bikaver, i u njega se, pored začina dodaje i Amareto liker radi dodatnog ukusa. U Italiji je ovaj napitak svojstven severu države, dok ga u Holandiji zovu Bishop’s wine – ili Biskupovo vino i pije se tokom praznika Sinterklaas.

U Makedoniji ga zovu греено вино i najčešće se pravi od vina iz pokrajine Tikveš, u kombinaciji sa cimetom, i šećerom ili medom. Sa dodatkom bibera, veruje se da je ovaj napitak odličan za prevenciju prehlade ili gripa. Poljska je otišla korak dalje, pa na isti način i sa istim začinima prave i kuvano pivo. Posebno dobar spoj je začin za vino pomešan sa belgijskim pivom, zbog njegovog izuzetno slatkog ukusa.

Rusija ima svoj nacionalni zimski napitak koji se zove сбитень ili збитень i pravi se od vode, meda, začina i džema. Veoma često se umesto vode u ovaj napitak dodaje vino. U Kvebeku (Kanada) u crno vino dodaje se javorov sirup i neko žestoko piće i onda se to sve zajedno zagreva. Ovaj napitak naziva se Caribou.

(*izvor:Vikipedija)

Kako da sami napravite savršeno kuvano vino

Ako želite da sami napravite kuvano vino i oduševite svoje goste, bez obzira na povod i godišnje doba, Pakograf vam poklanja recept koji će vašoj kući dati onaj svečani, praznični ugođaj.

Potrebno vam je:

(količine su po želji i srazmerno vašim potrebama)

  1. Crno vino po izboru (najbolje je domaće!)
  2. Rakija po izboru
  3. Pakograf začin za kuvano vino
  4. Med
  5. Pomorandža i limun

Način pripreme je vrlo jednostavan!

U dublju posudu sipajte 1l vina i 1 dl domaće rakije, dodajte 1-2 pune kašike meda i kuvajući na laganoj vatri pustite da provri. Kad provri, dodajte sok od 1 limuna i sok od 1 pomorandže i smaknite sa vatre. Vreli napitak sipajte u staklene čaše i u svaku dodajte po jednu kesicu začina za kuvano vino Pakograf.  Dalje znate i sami.

I još nešto. Uživajte u praznicima, ali pijte odgovorno.

Vaš Pakograf