Image Alt

Pakograf

Papirne čaše

Papirne čaše: sve što treba da znate o njima – i još malo više

Ko je, kada i zašto izmislio papirne čaše za kafu za poneti?

Verovali ili ne, papirne čaše u svojim prvobitnim oblicima u upotrebi su već nekoliko vekova. Ipak, kartonske čaše, odnosno papirne čaše za poneti kakve mi koristimo danas izmislio je Lorens Luelen još 1907. godine. Prvobitna namena ovih čaša bila je da se spreči širenje zaraza preko čaša u restoranima, pa je Luelen došao do ideje da napravi čaše koje bi bile za jednokratnu upotrebu.

Nakon epidemije gripa koja se pojavila u Evropi posle II sv. rata, ove čaše bile su sve popularnije, pa su i drugi pronalazači počeli da traže idealan model papirne čaše za tadašnje potrebe. Iako je Luelen došao do svog pronalaska 1907. godine, patentirao ga je tek 1912 i dao mu naziv “Health Cup“, tj. čaša zdravlja. Na širokom tržištu pojavile su se 1918. godine kao “Dixie cup“, i kao takve i danas su u prodaji.

Kako se i od čega prave papirne čaše za kafu, čaj ili sok?

Skoro sve jednokratne papirne čaše za kafu i ostale napitke, u prethodnom životu su bile drvo. Moderni papirni proizvodi dolaze sa plantaža drveća, tako da se drvo planski seče i od njega se pravi strugotina. Strugotina se mehaničkim ili hemijskim procesima pretvara u pulpu, a sledeći korak je pretvaranje drvene pulpe u papir. Mašina meša i pritiska pulpu na određenu debljinu i kada se sve to osuši, papir je spreman da se formira u rolne ili table. Table papira se onda seku, štampaju i dodaje im se vaš logo ili dizajn.

Veoma je bitno da odaberete papirne čaše koje su kvalitetno odštampane, da vam se ne bi desilo da boja ostaje na prstima ili stolovima vašeg kafića ili restorana. Ukoliko niste sigurni, odaberite čaše jednostavnog dizajna i logoa, koje ne zahtevaju mnogo štamparske boje. Mnogo jednostavnija varijanta je da izaberete jednu kompaniju kojoj verujete, tako da ne rizikujete i ne dolazi do neprijatnih iznenađenja. Ili najjedostavnije – pogledajte našu ponudu.

Nakon što su vaše buduće papirne šolje za kafu za poneti odštampane, one prolaze kroz mašinu koja ih seče, savija i lepi, te im se dodaje vodonepropusni sloj. U nekim slučajevima, ovaj sloj se dodaje još pri štampi, a kod nekih nakon sečenja. U svakom slučaju, rezultat je gotova čaša koja je spremna da se u nju sipa topao ili hladan napitak i nosi se kroz grad.

Kojom brzinom se razlažu i koju temperaturu mogu da izdrže ove čaše?

Brzina kojom će se vaše kartonske čaše za kafu razložiti zavisi od nekoliko faktora, a to su debljina papira, materijal kojim su obložene i mesto na kome su na kraju odložene. Na primer, ako su odložene na deponiju, potrebno im je oko 20 godina da se razlože. Papirne čaše bačene u okean ili more razložiće se za otprilike 6 nedelja. Kompostivne čaše razložiće se najbrže, za njima čaše obložene voskom, a najduže će se razlagati čaše obložene plastičnim slojem.

Papir koji se koristi za prozvodnju papirne čaše prosečnog kvaliteta može da izdrži temperature i do 260 C – što je daleko više od temperature na kojoj voda vri. Zbog toga su papirne čaše za kafu ili čaj u potpunosti bezbedne i apsolutni su favorit većine ugostitelja koji prodaju kafu za poneti. Obzirom da je papir loš izolator toplote, preporučuje se korišćenje kartonskih štitnika, ili nosača za čaše.

Koje papirne čaše izabrati – single wall ili double wall?

Kako biste izabrali idealne papirne, odnosno kartonske čaše na kojima se može nalaziti vaš print ili logo, veoma je važno da znate za koju namenu ćete ih koristiti. Ako ste planirali da služite hladna pića, ili pića sobne temperature kao što su gazirana pića i sokovi, limunada i slični napici, onda su klasične, single wall papirne čaše dobar izbor za vas. Ali ako biste služili tople napitke, kao što su čaj, kafa ili topla čokolada, onda su double wall čaše sigurniji izbor.

Ipak, single wall čaše takođe možete koristiti i za manje tople napitke, na primer razne vrste kafe sa mlekom. Zbog svoje široke upotrebe, ova čaša je popularna kako među krajnjim korisnicima, tako i kod velikih lanaca kao što su Starbucks ili Costa Coffee.

Ako ipak želite da topli napici koje služite ostanu topli duže vremena, radije izaberite double wall čaše. Idealne su za sve vrste kafe, čajeva i tople čokolade, jer vazduh koji se nalazi između dva sloja papira predstavlja odličan izolator, tako da će vam napitak ostati topao, a nećete opeći ruke. Dolaze u nekoliko veličina, a zbog dodatne stabilnosti i čvrstoće, rado ih koriste pekare, kafići, benzinske pumpe, sa svojim logom na njima.

Kada čaše za kafu za poneti nisu samo obične papirne čaše?

Vaš brend je jedinstven? Neka i vaše papirne čaše budu jedinstvene! Zašto bi vaši klijenti pili kafu iz obične čaše kada na njima može da se nađe štampa po vašoj želji ili vaš logo, ili bilo šta drugo što bi učinilo da se vaš proizvod, događaj ili kompanija pamti? Tradicija ispijanja kafe sa poslovnim partnerima ukorenjena je još odavno u našu poslovnu etiku, a vi to možete da iskoristite na pravi način.

Zato pametno birajte svoje papirne čaše, koliko god vam to na prvi pogled delovalo manje važno. Kvalitetna čaša daje napitku koji služite odličan prvi utisak, što vam može otvoriti mnoga vrata, a uz dobru štampu i vaš logo, poruka koju želite da pošaljete u svet pronaći će svoju pravu destinaciju.

Pitajte nas kako! Pakograf kontakt